Яким би не було ваше харчування – дієтичним, здоровим або відверто шкідливим, воно завжди має бути безпечним. Ми купуємо тільки якісні, свіжі продукти, правильно їх зберігаємо і готуємо. Це все правильно! Однак небезпека, про яку піде наша сьогоднішня розмова, все ж існує, зветься вона – ботулізм.
Ботулізм - поняття збірне. У побуті під ним розуміється ситуація «поїв домашніх грибочків - і ага», хоча патологія ця різноманітна і багатогранна.
Про те, що збудники ботулізму найкраще себе почувають в банках з домашньою консервацією, знають всі і пов'язують це, саме з консервами з грибочками. А ось про те, що збудники можуть зустрічатися в улюбленому десерті (солодке варення) або в апетитних помідорах, знають далеко не всі.
Список продуктів, крім консервованих грибів,де буває ботулізм:
- Консервовані огірки, помідори, грибна та овочева ікра;
- Варення;
- М'ясні продукти домашнього приготування, риба, ковбаса, паштети;
- Недоброякісно згущене молоко;
- Є припущення, що ботулізм є в бджолиному меді.
Скільки століть людство знайоме з ботулізмом - сказати складно. Є підстави вважати, що дуже давно, і саме з ним пов'язані деякі харчові табу. Наприклад, один з едиктів візантійського імператора Лева VI Мудрого (866-912) забороняв виробництво кров'яної ковбаси. Збереглося досить багато повідомлень про «ковбасні отруєння» в XVIII столітті на території Вюртемберга, південно-західного регіону Німеччини. Перший повний опис симптомів інтоксикації «ковбасною отрутою» зробив між 1817 і 1822 роками німецький лікар і поет Юстінус Кернер (1786-1862). Пізніше, в 1870-м, інший німецький медик, Мюллер, назвав описану Кернером патологію «ботулізм» (від латинського botulus- «ковбаса»).
Уже в XX столітті з'ясувалося, що ботулотоксин - один з найскладніших білків, синтезованих живими організмами. Клостридії виробляють вісім його різновидів, які схожі за своєю структурою, але відрізняються антигенними і нейротоксичними властивостями (паралітична отрута, схожа за механізмом своєї дії на кураре)! Ботулотоксин досить стійкий до факторів навколишнього середовища, зберігається в консервах протягом років! Його токсичність різко підвищується під впливом ферментів в шлунку. Швидкість розвитку отруєння залежить від цілого ряду чинників - зокрема, маси тіла людини, його віку, наявності фонових захворювань, ну і, звичайно, дози отрути , яка потрапила в організм. На все про все може піти від двох годин до восьми днів.
Кілька важливих фактів про ботулізм:
- Пам'ятайте, що навіть дуже тяжкий перебіг хвороби може не супроводжуватися високою температурою тіла.
- Якщо порівняти отруту гримучої змії та токсин, що виробляється бактеріями ботулізму, зміїна отрута впевнено програє - ботулотоксин небезпечніше майже в 400 разів!
- Заражені продукти можуть не мати зовнішніх особливостей. Смак, запах, колір продукту залишається незмінним.
Сьогодні ми поговоримо про окрему форму ботулізму - БОТУЛІЗМ НЕМОВЛЯТ-рідкісні випадки, описані в медичній літературі та мають свою вікову аудиторію - дітей до року. Збудник розвивається в травному тракті новонароджених. Спори збудника потрапляють в організм дитини, знову ж таки, з харчуванням. Дитячий ботулізм зустрічається найчастіше серед немовлят старше 6 місяців. Найменшому, зареєстрованому в літературі, пацієнту було 2 тижні, а найстаршому - 12 місяців. Як потрапила бактерія в організм дитини в більшості випадків невідомо, АЛЕ… деякі були співвіднесені з прийомом в їжу меду, який може містити спори C. Botulinum., тому, дітям молодше 12 місяців не можна вводити в раціон мед.
Але… при цьому все ще є люди, які стверджують, що мед - оздоровчий засіб.
Їхні аргументи такі:
Мед не такий калорійний, як цукор, - всього 304 калорії на 100 г проти 400 у цукру. Меду приписують антисептичні властивості, здатність загоювати рани, пригнічувати розмноження бактерій, зміцнювати імунітет.
Давайте розберемося.
По-перше, далеко не все натуральне корисно – про користь деяких продуктів для здоров'я можна посперечатися із заздалегідь відомим результатом!
По-друге, якщо мед знищує бактерії, чому при хворобах бджіл доводиться застосовувати антибіотики? Так, бджоли теж хворіють. У лютому 2012 року в Канаді вилучили з продажу партію меду з пасіки «Лінн», Ізраїль. Канадці виявили в меді сліди антибіотиків з групи сульфаніламідів, які можуть бути небезпечними для людей з алергією на них. Історія замовчує як антибіотик потрапив до меду …
По-третє, мед дуже калорійний і підвищує рівень цукру в крові. 304 калорії на 100 г - це немало. У порівнянні з м'ясом, наприклад, мед в 2 рази калорійніше.
В-четвертих, токсикологи попереджають, що разом з нектаром бджола збирає з квітів і пестициди, які потрапили на квіти.
Все сказане не означає, що треба негайно виключити мед з раціону. Але і занадто захоплюватися їм теж не варто, особливо, якщо це дитина.
Запишіться на консультацію і переконайтесь самі
Записатися на прийом